Rockefeller Center

Top of the Rock och Julfirande

Rockefeller Center i Midtown Manhattan.

Kommersiellt center
RFC är en plats för ca 21 kommersiella byggnader mellan 48th och 51st Street. Platsen ligger i "Midtown Manhattan", och sträcker sig mellan fifth Avenue och sixth Avenue! Känd för sitt observationsdäck "Top of the Rock". Från 260 meter, på 70 våningen, ser du ut över Manhattan.

Vad är Rockefeller känt för! Det som kanske är mest känt vid platsen är TV-sändningarna, den populära isbanan på vintern med den stora julgranen och utsiktplatsen Top of the Rock. NBC spelar in sina program vid platsen och Todays Show sänder från ett skyltfönster vid torget.

Boka Top of the Rock

Top of the Rock observationsdäck

Utsiktsplats
Åk upp till 70:e våningen på 30 Rockefeller Center och beskåda utsikten. Där har du Top of the Rock - en utsiktsplats. Utsikten är unik och fantastisk. Du har en klar utsikt åt alla väderstreck då du erbjuds en 360-graders vy. Du ser bland annat Empire State Building, Central Park och Chrysler Building. Ni får utsikt från två våningar inomhus såväl som utomhus. Varför inte åka upp för att se en vacker solnedgång över New York.

Observationsdäcket: öppet året om fram till midnatt. Ingång: 50th street between 5th and 6th Aves

Rockefeller Center buildings

Grand Central Walking Tour & Top of the Rock Ticket

2 timmar
Ni blir guidade i Grand Central Stations områden och därefter går ni till Bryant Park och därefter till Rockefeller Center. Turen inkluderar biljett till Observatory Top of the Rock.

Rockefeller Center i New York

John D Rockefeller Jr.

Historia
Rockefeller Center har fått sitt namn från John D Rockefeller Jr som hyrde området från Columbia Universitet 1928. Sedan utvecklade han området mellan 1929 - 1940. I hans planer ingick bla att från början att bygga ett stort Operahus men det resulterade istället i Radio City Music Hall (världens största inomhusteater).

Stor julgran och isrink
Idag är området också bla känt för sin Art Deco-byggnad (GE Building) med alla nationers flaggor som är placerade i en lång rad utanför byggnaden. Nedanför står den kända statyn gyllene "Prometheus" av Paul Manship. Han tittar ut över rinken, som på sommartid används för rullskridskor och vintertid för skridskor. Vid juletid (dec-jan) placeras här New Yorks största gran fylld med över 30,000 lampor.

Området är även känt för att vara en stor plats där många människor passerar under dagen och här finns även ett av de största områdena för shopping. Själva centrum i Rockefeller Center är byggnaden Rockefeller Center, 71 våningar högt. Skyskrapan är högkvarter för NBC. På 65 våningen finner ni en restaurang. På 70 våningen har ni Top of the Rocks observationsdäck.

Rockefeller Center New York

Mer om den gigantiska julgranen
Inför varje jul söker Rockefeller Centers ledningen efter den perfekta granen. De får varje år fullt med brev och bilder insända till sig på stora granar, av människor som vill att de skall välja just deras gran. Ledningen åker personligen runt i USA för att titta ut den gran som skall representera julen. Den är inte lätt att hitta - det finns bara en på miljonen som håller måttet.

Den gran de helst vill ha är en sk. Norway Spruce (norsk gran) då dessa växer sig stora och fina. De kan bli upp till 110 år gamla. Dessa finns planterade över USA och växer sig finast ensam (ej i skog). Minimimåtten för granen är 20 meter hög och minst 10 meter vid. Den ultimata höjden är 30 meter. Och den skall vara så tät att inget ljus lyser igenom.

Historia
När granen är bestämd transporteras den in till Rockefeller Center mitt i natten med poliseskort för att ej störa trafiken. Vägen in planeras grundligt tillsammans med New Yorks polis. När granen är pyntad med alla sina ljus blir det sedan en spektakulär invigning när julgranen tänds upp och julen kommer till New York.

Den högsta granen någonsin är den gran som stod här 1948 och var en Norway Spruce från Killingworth på ca. 33 meter. 1966 hittades ingen gran i USA, men man fann en i Ottawa Canada. Den första gången granen tändes i TV var 1951. Sedan 1971 återanvänds granen efter jul, bla. doneras en del till Scouterna som använder den som täckmaterial till deras camps. 1939 började traditionen med julsång vid granen. 1941 tändes aldrig granens lampor pga. attacken mot Pearl Harbour (II världskriget).

Den gyllene Prometheus
Ni har säkert sett den gyllende statyn som står framför fontänen på Lower Plaza. Det är Prometheus av Paul Manship. Den visar den grekiska legenden om Prometheus som hämtar elden till mänskligheten genom att ta elden från solguden.

Vintertid

Rockefeller Center Julgranen Isrinken vid Rockefeller Center
Isrinken vid Rockefeller Center öppnades för första gången på juldagen 1936. Rinken besöks av ca en kvarts miljon personer varje år. Skridskorinken är ungefär 37 meter lång och 18 meter bred och man kan åka upp till 150 personer vid samma tillfälle. Du betalar för hyra av skridskor och för att åka. Se hemsida för prisuppgifter.

ROCKEFELLER CENTER
Adress: 5 Avenue between 49th and 50th Street, New York

NBC Tours New York

TV- och filmplatser Tour och officiella NBC Studios Tour

Se några av de bästa TV- och filmplatserna i NYC

NBC Studios | vissa dagar under året
Gör ett besök i NBC lokaler och filma din egen film. Här hittar du inspelningsstudios för program som SNL (Saturday Night Live), Late Night, Tonight Show, 30 ROCK, MSNBC Live och mfl. Rundturer i NBC TV-studios har pågått sedan 30-talet och är en stor turistattraktion i New York. Varför inte själv göra ett besök. Ni följer med er guide till några av de mest kända platserna i NYC från både film och TV.

Karta - Rockefeller Center
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top