Empire State Building

Utsikt från 86e och 102a våningen!

Biljetter till Empire State Building. En av New Yorks mest kända byggnader.

Besök Empire State Buildings observationsdäck på våning 86 och 102.
Det är nog lite av ett måste att besöka Empire State Building under ditt besök i New York. På våning 86, 320 meter upp, ligger New Yorks högst belägna utomhusobservatoriedäck. Du går alltså ut utomhus och blickar ut över hela Manhattan åt alla väderstreck. Du ser ända till Frihetsgudinnan när du går runt på utsidan där uppe. Observationsdäcket är öppet 365 dagar om året. På våning 102 finns en utsiktsplats till inomhus. Empire State Building är en av New Yorks mest populära sevärdheter och därför brukar köerna in vara långa. Så att förköpa sina biljetter är en god idé. Vi säger bara glöm inte kameran! Biljetter presenteras i samarbete med Tiqets och GetYourGuide.

5% RABATT på biljetter i New York!

Via vår samarbete med Tiqets får I Love New Yorks läsare 5% rabatt på biljetter i New York med vår rabattkod.

Använd rabattkod: LARSST5

Gör så här: När du kommer till sidan "Boknings detaljer" gå längst ner på sidan och fyll i rabattkoden vid "Har du en rabattkod? Lägg till..." Klicka på knappen intill och rabatten räknas av ditt köp. Rabattkoden gäller endast hos Tiqets. Rabattkoden gäller ej för sk. kombobiljetter som redan är rabatterade men gäller på lösa redan rabatterade biljetter.

Empire State Building entrebiljett

Empire State Building våning 86

Besök i egen takt
Biljetten ger dig tillträde till observatoriedäcket utomhus på våning 86 och utställningen som berättar om byggnationen av Empire State Building.

5% RABATT MED RABATTKOD: LARSST5

Besök både våning 86 och 102
Förköp din biljett som tar dig till båda observationsdäcken i Empire State Building på våning 86 och våning 102.

Empire State Building biljett

Upplev Empire State Building både på dagen och kvällen

2 besök på samma dag
New York är som två olika städer på dagen och på kvällen. Med denna biljett får du möjlighet att besöka Empire State Buildings observationsdäck på våninig 86 två gånger på samma dag. Det är en otrolig skillnad att se ut över Manhattan när det är ljust och sedan när det är mörkt. Hela Manhattan lyser på kvällen så där som man är van att se New York på film.

New Yorks högsta utsiktsplats utomhus

Empire State Building är en välkänd siluett för Manhattan. Byggnaden går ej att ta miste på där den sticker upp mellan alla byggnader.

Världens högsta byggnad i 42 år
Empire State Building började byggas i mars 1930 och invigdes den 1 maj 1931. Skyskrapan har 102 våningar och är 381 meter hög (443,2 m inkl. tornspira och radiomast). Sitt namn har den fått från smeknamnet på staten New York som även kallas "The Empire State". Men när Empire State Building invigdes hade USA sin värsta depression så det hade inte gått så bra med att hyra ut kontorsplatser i huset, så inofficiellt fick Empire State Building också ett öknamn, det sk. "Empty State Building".

I hela 42 år var Empire State Building världens högsta byggnad. Det var när det första tornet av de sk. Twin Towers (World Trade Center - WTC) stod färdigt 1973, som titeln fick plockas ner. WTC var hela 30 m högre. Efter det att WTC den 11 september 2001 blev utsatt för en terroristattack, blev Empire State Building återigen New Yorks högsta men inte världens. Idag (2018) vet vi ju också att ett nytt torn står klart vid World Trade Center igen, One World Trade Center eller Freedom Tower som det också kallas, (546.2 m inkl. tornspira och radiomast). Världens högsta byggnad idag (2018) heter Burj Khalifa och ligger i Dubai, Förenade Arabemiraten och är 829.8 m inkl. spira/mast på toppen.

Empire State Building New York

Fantastisk utsikt från filmhistoriens mest kända byggnad
Empire State Building är den givna platsen för att uppleva Manhattan från ovan. Du ser bland annat Manhattans karakteristiska raka gatusystem, hamnen med Frihetsgudinnan och Ellis Island, Top of the Rock vid Rockefeller Center, One World Trade Center, Central Park och allt norr om. En helt fantastisk utsikt. Som sagt så ligger observationsdäcket på våning 86 men det finns även en ytterligare utsiktsplats på våning 102. Hit kommer man bara om man köper en extra biljett. Det kan man göra på plats i Empire State Building om man inte känner sig nöjd efter att ha varit på våning 86. Eller så förköper du din biljett till Empire State Buildings båda utsiktsplatser våning 86 och våning 102.

King KongÖver 100 filmer har det blivit
Skyskrapan har blivit en av världen mest kända byggnader genom alla de filmer den medverkat i. Över 100 filmer har det blivit och den mest kända av dom alla är nog King Kong. Filmen spelades in 1933 strax efter det att byggnaden stod klar. Det är på denna byggnad som jättegorillan klättrar upp till toppen och till slut blir attackerad av flygplan och faller död till marken.

En annan mycket välkänd film är den med Meg Ryan och Tom Hanks, Sleepless in Seattle, från 1993. Filmen slutar just uppe på observationsdäcket där karaktärerna träffas efter stängningsdags.

Foto: King Kong 1933 / akas.imdb.com

Kuriosa

Empire State Building färger Empire State Building i färg
En tradition av Empire State Building i olika färger har funnits sedan 1976. Och innan dess, redan 1932 lös det första ljuset i form av en strålkastare som syndes på ca 80 km avstånd. Detta gjordes som en symbol av att Franklin D. Roosevelt blivit vald till Amerikas President. Idag fortsätter traditionen med byggnaden full av färg.

Olika färger symboliserar olika högtider och händelser som till exempel röd/grön/grön för Jul, blå/blå/vit för FN-dagen, helröd för Alla hjärtans Dag och gul/gul/vit för Påsk m.m.

Här hittar du mer information om Empire State Building i färg:
Empire State Buildings aktuella färgsättning (tidsschema)

Foto: Empire State Building in colors / esbnyc.com

EMPIRE STATE BUILDING
Adress: 350 Fifth Avenue and 34th Street, New York

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

HOTELL I NEW YORK!

Det finns så många hotell i New York att välja bland. Allt från enkla vandrarhem till världens lyxhotell och allt där emellan. Det som styr valet av hotell kan vara många. Kanske har du läst om ett hotell och tänkt att där skall vi bo när vi reser till New York eller kanske är det en viss stadsdel i New York du vill bo i. Det är bara att söka sig fram till det som passar er bäst.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i New York. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i New York:

Hotell nära Times Square

Hotell nära Broadway

Hotell nära Empire State Building

Hotell nära Madison Square Garden

Hotell nära Central Park

Hotell i Downtown Manhattan

Karta - Empire State Building
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top