Den stora metropolen New York

Flytta till New York!

Vad är det som lockar så många svenskar till New York

New York har en speciell plats i många svenskars hjärtan. Den stora metropolen på den amerikanska östkusten brukar frekvent toppa listan bland städer som svenskar drömmer om att besöka. Bland de som har strävan att någon gång flytta utanför landets gränser lockar det stora äpplet mest av alla amerikanska städer. Oavsett om det bara är en weekendresa eller en permanent utomlandsflytt till New York du drömmer om är chansen stor att det är något av följande fenomen som lockat.

Smältdegeln
I ett allt mer polariserat USA står New York alltjämt för en sammansmältning av kulturer och här kan man på en begränsad yta och utrustad endast med ett MetroCard utforska en förbluffande mängd olika etniska kvarter och oväntade kulturkrockar. Utan att lämna staden kan du utforska indiska, afrikanska, koreanska, ryska och kinesiska kvarter. Alla har det något unikt att bjuda på och alla har fått en alldeles unik prägel av New York.

Flytta till New York

Metropolen
New York är USA:s största stad och är med över 8 miljoner invånare är staden mer än dubbelt så stor som tvåan Los Angeles. Att bo i en megastad som har nästan lika många innevånare som Sveriges befolkning är fascinerande för många svenskar. Storleken kombinerat med att staden är ett finansiellt centrum har gjort att man som nyanländ svensk har helt unika möjligheter att göra karriär i staden. Det är många svenska krögare, bartenders och designers som skapat ett namn för sig själva i staden som aldrig sover.

Den kulturella huvudstaden
Från Frank Sinatra fram till Jay Z, New York är en stad besjungen som få. Från urban Hip Hop till judisk klezmermusik och från stora arenor till intima källarscener i New York finns det mesta inom musiken. På samma sätt är staden en stormakt inom film och teater där man finner allt från klassiska filmer som King Kong fram till Woody Allen och Spike Lee.

Oavsett om man gillar romantik, komedi, skräck eller drama är chansen stor att någon av ens favoritfilmer utspelar sig just i New York och stadens mångsidighet har gjort staden till en utmärkt bakgrund för nästan vilken typ av historia som helst. USA:s filmcentrum nummer ett är Hollywood men New York har en egen magi som känns i alla filmer som spelats in där igenom åren.

För de som uppskattar den stora scenen med teater och musikaler finns USA:s främsta teaterdistrikt, Broadway, I Manhattans hjärta och i staden kan man hitta allt från de största showerna till små föreställningar nya unga dramatiker.

Allt det oväntade
Det är nästan omöjligt att föreställa sig vad New York kommer innebära för en innan man själv är på plats. Så varför inte åka dit och utforska staden under en lång weekend eller under några veckor. När man upptäcker sitt eget New York är chansen god att det som började som ett kort besök utvecklas till en livslång kärlekshistoria och New York blir en stad man kommer tillbaka till gång på gång eller till och med slår rot i. Upptäck det stora äpplets magi du med!

Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top