Flatiron Building

Det trangelformade huset

 

Flatiron Building - Det triangelformade huset

Det triangelformade huset - även kallat strykjärnet, Flat Iron Building!
Flatiron Building är sedan 1989 upptagen på USA:s lista - "National Historic Landmarks". Huset hittar ni på hörnet av Fifth Avenue och East 23rd Street på Manhattan.

Huset liknar ett strykjärn med sin triangelform. Byggnaden är en av världens mest kända byggnad inom hus med denna form. Huset kan ses på gamla svartvita foton över New York och är också ett mycket känt hus som fotas mycket av turister i New York.

Flairon Building i New York

Det finns ingen utsiktsplats högst upp i byggnaden. Idag är det mest företag här och ett par affärer i bottenvåningen. Ni kan ju alltid gå in i entren om ni vill! .

Historia
Huset är designat av arkitekten från Chicago, Daniel Burnham. Huset hette från början "Fuller Building" efter det byggnadsföretag som ägde den. När huset var klart 1902, trodde inte stadsborna att byggnaden skulle hålla utan säkert brytas ned av vindförhållandena som skapades omkring huset. Under en tid pågick faktiskt vadhållningar om hur länge byggnaden skulle stå kvar på plats. Ett tag hörde man benämningen "Burnhams dårskap" om denna "konstiga" byggnad.

Flatiron Building är 22 våningar högt och i meter räknat, 87 m. Den runda tippen som ligger mot Madison Square är bara 2 meter bred..

Den första skyskrapan i New York
Flatiron Building var en av flera byggnader som byggdes med stålskelett under denna tid, det sägs att Flatiron var först att byggas i stål. Flatiron kallades "the First Sky Scraper" och sägs ha lagt grunden för framtida skyskrapor på Manhattan.

Flatiron Building New York

En gång världens högsta byggnad
Det var inte under många år som byggnaden kunde ta åt sig äran om att vara världens högsta byggnad. Redan år 1909 gick New York byggnaden - Metropolitan Life Insurance Company - om Flatiron med sina 210 meter.

Varför strykjärnet - Flat-iron
Byggnaden fick så småningom namnet "Flatiron" pga dess läge där det ligger. Om man ser platsen från ovan ser det ut som ett strykjärnstryck. Triangeln som huset står på täcker följande områden: 23rd Street, Fifth Avenue och Broadway. Den runda tippen på husets framsida ligger mot Madison Square.

Shoppingområde på 1800-talet
Broadway som sträcker sig från Madison Square till Union Square kallades under 1800-talet för "Ladies Mile". På denna tiden var detta område New Yorks finaste shoppingkvarter. De personer som bodde i närheten kom åkande i sina välputsade och glänsade vagnar för att bla handla på Arnold Constable (nr 881-887) och Lord & Taylor (nr 901). I dag ser ni inga spår av dessa affärer och tyvärr är husen inte alls längre så snygga. Men tittar ni uppåt på byggnaderna kan man fortfarande se vackra utsmyckningar.

Flatiron Building i film!
Som alltid finns många byggnader på Manhattan med i filmer. Flatiron Building var med i Spider-Man filmerna som the Daily Bugle building. The Daily Bugle är en påhittad nyhetstidning i New York. (Tidningen där SpiderMan eller Peter Parker arbetar som reporter)

Flatiron Building
Adress: 175 5th Ave, New York

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

Flatiron Building

Populärt vykortsmotiv

Ett par år in på det nya seklet (1900-talet), var Flatironhuset den mest populära vykortsbilden från New York. Många var dom som sände hem en bild på den mäktiga skyskrapan.

Vilka andra sevärdheter finns i området

Andra sevärdheter i området "The Flatiron District" är "Museum of Sex". På 28 East 20th Street kan du även besöka Theodore Roosevelts födelseplats, där det numera finns ett museum. Theodore Roosevelt Birthplace är en kopia byggt 1919 av tidigare presidenten Theodore Roosevelts ursprungliga födelsehem Det ursprungliga huset revs 1916. Roosevelt föddes 1858 och bodde där tills han var 15 år gammal.

Karta - Flatiron Building
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top