City Hall

USA:s äldsta Stadshus

 

Från detta hus styrs New York

USA:s äldsta Stadshus
City Hall är säte för staden New Yorks ledning. Det är även här som Borgmästaren har sitt kontor samt fullmäktigeförsamlingen New York City Council håller till i City Hall.

Byggnaden är ett arkitektuellt mästerverk och byggdes mellan 1803 och öppnade år 1812. I City Hall hittar du en gedigen historisk porträttsamling med ca 100 tavlor från sent 1700-tal till nutid.

City Hall i New York

Civic Center är området där City Hall är belägen. Området ligger i Lower Manhattan och omfattar City Hall, One Police Plaza, domstolsbyggnaderna på Foley Square, Metropolitan Correctional Center och det omgivande området.

Historia
Byggnaden är ett arkitektuellt mästerverk och byggdes mellan 1803 och 1812. City Hall finns med the National Register of Historic Places (listan över historiska platser).

Som många andra platser i New York utnämndes det en arkitekttävling inför byggandet av det nya Stadshuset. Det vinnande paret var Joseph François Mangin (1794-1818) en fransk immigrant och John McComb, Jr. (1763-1853) infödd New Yorkare. De vann $350 för sitt förslag. Byggnationen blev fördröjd då Stadsrådet tyckte att förslaget var alldeles för extravagant. Arkitekterna fick då tänka om och reducerade storleken en del och bytte även ut byggnadsmaterialet till rödbrun sandsten på byggnadens baksida.

Detta för att hålla ner kostnaderna. Även konflikter med byggnadsarbetare och utbrottet av Gula Febern fördröjde bygget. Byggnaden öppnades officiellt 1812.

Byggnadens exteriör
Byggnaden har klara franska influenser med stor bågformade fönster och dekorativa kolonner och hörnpelare i Korintisk och Ionisk stil. På insidan möts man av en stor marmortrappa upp till andra våningen. City Halls tak har också en utmärkande kupol med en staty av Justice (Rättvisan). På 1950-talet bytte man ut den tidigare sandstenen och marmorfasaden med kalksten.

City Hall New York

Abraham Lincon har varit här!
1861 emottogs i Guvernörsrummet den nyvalda Presidenten Abraham Lincoln (1809–1865) som utsetts till USA:s 16:de President. Här var också ett av ställena som Abraham Lincolns kista placerades 1865 när han sk. "lay in state" (för allmän beskådan och ett sätt för befolkning att ta farväl). Abraham Lincoln sköts den 14 april, 1865 på Ford's Theater i Washington, D.C. när han var där för att se teaterföreställningen - Our American Cousin. Han vaknade aldrig upp och dödförklarades den 15 april, 1865. Han är idag begravd på Oak Ridge Cemetery, Springfield, Illinois.

Porträttsamling
I City Hall hittar du en gedigen historisk porträttsamling med ca 100 tavlor från sent 1700-tal till nutid. Bland samlingen finns här porträttet av Alexander Hamilton målad av John Trumbull 1805. Alexander Hamilton är mannen på amerikanska $10-sedeln.

City Hall erbjuder Gratis guidade turer.
Vissa vardagar i veckan kan du gå med på en gratis tur i byggnaden. Kontrollera om du måste boka innan turen.

City Hall i film!
New York är ju en välfilmad stad. Även City Hall har varit med i film och serier. Serien - "Spin City" - med Michael J. Fox som var en tv-serie mellan åren 1996 - 2002. Filmen "City Hall" där Al Pacino spelar Borgmästare och John Cusack ställföreträdande Borgmästare (1996).

City Hall
Adress: City Hall Park, New York

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

Civic Center i New York

Stadsdelen med ståtliga byggnader på Manhattan

I stadsdelen ligger flertalet olika regeringsbyggnader däribland City Hall. Om du ändå hade tänkt att gå över Brooklyn Bridge (som ligger inom promenadavstånd från City Hall) tycker vi att du tar en stund och också besöker området med dessa byggnader inom rättsväsendet. Många av byggnaderna är helt fantastiska att bara titta på. Missa inte att se den klassiska romersk-katolska kyrkan St Andrew och New Yorks högsta domstol.

Gifta sig i New York

Har du planer på att gifta dig i New York kommer du behöva besöka en byggnad på denna plats, New York City Marriage Bureau. Du måste registera dig och få ett vigselbevis för att kunna gifta dig i New York.

Karta - City Hall
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top