New York Fakta

Lite matnyttigt inför din resa till New York

Bra att veta innan du åker till New York.

När skall man åka till metropolen New York? New York passar faktiskt att besöka när som helst. Man får gå till sig själv vad man gillar för väder. Somrarna (juli-augusti) kan bli väldigt varma och vinter/tidig vår kan vara riktigt kalla. Även om man tittar på temperaturen på vintern är det inte många minusgrader - men blåsten mellan de höga skyskraporna gör att det blir betydligt kallare.

Inte bara Manhattan!

New York är mer än bara den lilla ön Manhattan. Det finns flera statsdelar som utgör New York City - Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn och Staten Island - alla med sin speciella charm. För dig som förstagångsbesökare blir det nog Manhattan som lockar i första hand, men ta dig gärna en titt på vad de andra stadsdelarna har att erbjuda - för du lär återvända nån dag.

Läs mer om New Yorks olika stadsdelar

Turistinformation

Som alla städer har du tillgång till turistinformationer dit du kan gå för att hämta ex. kartor, ställa frågor och mycket mer. New Yorks officiella turistinformation ligger på Times Square.

New York Turisinformation Times Square

Fler informationscenter i New York

Tidsskillnad

6 timmar efter Sverige.

Antal invånare

8,4 miljoner (ca 20 milj med förstäder).

Besöksantal

ca 58,3 miljoner besökare per år.

Nödsituation

För att komma till polis, brandkår och ambulans ring 911

Fakta om New York

USA valuta dollar

Valuta

USAs valuta är Dollar.

eluttag New York

Elektricitet

110V AC - stickkontakt (två platta raka). Medtag reseadapter för era elektriska produkter.

Svenska kontakter i New York

Svenska kontakter

Behöver du komma i kontakt med Sveriges Generalkonsulat, ta dig till 445 Park Avenue mellan 56th Street and 57th Street. Vill du besöka Svenska Kyrkan, ta dig till 5 East 48th Street.

Om alkohol i New York

Dricks

Dricks förväntas överallt där det ingår service så som ex. restauranger och taxi. Dricksen brukar erläggas med ca 15-20 % på slutnotan. Ha alltid några extra dollar till hands vid ditt taxibesök, vid baren, hjälp med bagage på hotellet m.m. Och vill du vara som en riktig New Yorkbo lägger du bara dricks om du är nöjd med servicen.

Offentliga toaletter i New York

Ta dig runt i New York

New York är en stor stad och hektisk. Det finns som i alla stora städer tillgång till buss, taxi och tunnelbana. Men vi vill slå ett slag för promenerandet till fots. Det är ett bra sätt att uppleva staden. Du går i din egen takt och ser mycket, det är billigt och du får samtidigt lite motion. Ett tips bara - ta med ett par riktigt bekväma skor. Buss och Tåg stationer hittar du bla här: Port Authority Bus Terminal - 625 8th Avenue, Penn Station - Amtrak - 8th Ave 31st Street och Metropolitan Transportation Authority. Här hittar du mer information om hur du tar dig runt i New York.

Flygplatser i New York

Flygplatser

Det finns tre stora flygplatser i New York. JFK - John F Kennedy International Airport (ligger ca 24 km utanför New York i Queens).
LGA - LaGuardia Airport (ligger närmast New York, ca 13 km från Manhattan i Queens) och
EWR - Newark Liberty International Airport - (ca 20 km utanför New York i New Jersey).

Om alkohol i New York

Alkohol

Åldersgränsen för att köpa och dricka alkohol är 21 år. Öl kan köpas i mataffärer men alkohol sälj endast i speciella affärer.

Offentliga toaletter i New York

Offentliga toaletter

Det är sparsamt med toaletter ute på stan. Det bästa är att gå in på något café eller restaurang. McDonalds och Starbucks finns till exempel på flertalet ställen. Kan vara bra att även passa på att köpa något som tack.

Rökning i New York

Rökning

Rökning är förbjuden på de flesta allmänna platser och bussar, tunnelbanan, i taxis, i kontorsbyggnader, affärer, restauranger och barer. Var noga med att kontrollera hur det är där du befinner dig.

New York historia

Upptäcktsresanden, indianer och vita, hertigar och presidenter
New York har en lång historia som kan göra alla intresserade av ämnet historia, här finns upptäcktsresanden, indianer och vita, hertigar och presidenter och självklart krig. Även en fantastisk arkitektur har byggts upp under flera århundraden. För er som älskar släktforskning och har amerikanska släktingar kan läsa om ön Ellis Island som ligger brevid Frihetsgudinnan i hamninloppet utanför Manhattan. Ellis Island öppnades 1892 där flertalet svenska immigranter anlände till mellan åren 1892 - 1924.

Se intressanta årtal i New Yorks och Amerikas historia här

WIFI uppkoppling i New York!

Wifi - LinkNYC
LinkNYC är ett förstklassigt kommunikationsnätverk som ersätter betaltelefoner över de fem stadsdelarna med nya strukturer som heter Links. LinkNYC är helt gratis eftersom det finansieras genom reklam

Var finns Wifi
Du kan hitta LinkNYC på flera ställen. Se kartan. Dessutom erbjuder New York City´ s alla tunnelbanestationer gratis Wi-Fi. New York har upprättat Wi-Fi stationer i gamla telefonkiosker. Detta gör att användarna kan ladda ner det de behöver, leta upp recensioner för ett närliggande café eller bara kolla sin e-post. Varje link har en räckvidd på ca 75 meter och kan ta emot flertalet användare. LINK NYC kiosker ger också gratis telefon inom USA och USB-portar för att ladda din smartphone. Varje telefonkiosk i New York) skall vara ombyggda år 2028.

Parker i New York
Du kan sedan augusti 2006 surfa trådlöst i vissa parker och då på utvalda platser i resp. park. Parker som inkluderas är bla. Washington Square Park, Central Park, Riverside Park och Prospect Park (Brooklyn), Battery Park. Detta är helt gratis.

Mobiltelefon i USA
I USA och på Manhattan kommer du oftast att ha bra täckning och din svenska operatör kommer fungera bra. Kolla bara om du har utlandsspärr aktiverad. Det du bör kolla upp innan din resa är hur mycket det kostar att ringa och surfa i USA. Det kan bli dyrt. Ett bra alternativ kan vara att skaffa ett kontantkort under din vistelse i New York. Det är jättebra med amerikanskt kontantkort i New York om man ringer eller blir uppringd från telefoner i New York.

När skall man åka till New York?

Temperaturlista
Temperaturen skiftar väldigt mycket nästan från dag till dag beroende på vilken årstid och hur vindarna blåser. Våren kan vara både varm och riktigt kall. Ena dagen mössa och vantar och andra dagen bara en lätt jacka. Skyskraporna gör att vinden kan virvla runt och vara riktigt isande i de kalla månaderna och sommaren kan vara riktigt varm med sköna kvällar. För er som vill ha det skönt och varmt rekommenderar vi att åka under sommar och sensommar. Sen är ju tiden runt Thanksgiving och jul en mysig tid att besöka New York.

Medeltemperatur i New York per månad (F) och (C).
Januari 26-38F -03-04C
Februari 27-40F -03-04C
Mars 34-49F 01-09C
April 44-61F 07-16C
Maj 53-72F 12-22C
Juni 63-80F 17-27C
Juli 68-85F 20-29C
Augusti 67-84F 19-29C
September 60-77F 16-25C
Oktober 50-66F 10-19C
November 41-54F 05-12C
December 31-42F -01-06C

ESTA - ansök innan du reser till USA!

Visum
För resor längre än 90 dagar, studier, arbete och immigration krävs visum.

Inget visum
Med Visa Waiver-programmet (VWP) kan utländska personer resa till USA på affärsresa eller semester och stanna i upp till 90 dagar utan visum. Från och med 1 april 2016 måste resenärer som har möjlighet att resa till USA visumfritt under Visa Waiver Program (VWP) inneha ett giltigt elektroniskt pass

Inresetillstånd - The Visa Waiver Program
För att resa in i USA behöver du betala en avgift för inresetillstånd. (svenska medborgare behöver inget visum till USA om inte besöket överstiger 90 dgr). Du ansöker och betalar på internet innan du reser. Vid inresan kontrolleras ditt pass mot ditt ansökningsnummer. Din ansökan brukar vanligtvis bli klar inom 5 minuter. Barn utan målsman skall även ansöka. Ansök senast 72 timmar före avresa.

Pass
Besökare som reser till USA måste inneha ett pass som är giltigt i sex månader utöver den avsedda vistelsetiden i USA. Ett E-pass har ett elektroniskt chip med följande innehåll: alla uppgifter som finns i den maskinläsbara zonen på botten av passets sida där alla personuppgifter finns, fingeravtryck, signatur och ett digitalt fotografi. Barn måste även ha ett eget e-pass.

Elektroniskt system för resetillstånd (ESTA)
För att kunna använda sig av Visa Waier Programmet måste alla passagare från och med den 1 april 2016 ha ett e-pass. Här ser du vilka länder som ingår i Visa Waiver Programmet.

Inresetillstånd - The Visa Waiver Program!
För att resa in i USA behöver du betala en avgift för inresetillstånd. (svenska medborgare behöver inget visum till USA om inte besöket överstiger 90 dgr). Du ansöker och betalar på internet innan du reser. Vid inresan kontrolleras ditt pass mot ditt ansökningsnummer. Din ansökan brukar vanligtvis bli klar inom 5 minuter. Barn utan målsman skall även ansöka. Ansök senast 72 timmar före avresa.

Resetillstånd är giltiga i två år från godkännandedatumet eller tills ditt pass upphör, beroende på vilket som kommer först. Spar ditt nummer, du kanske kommer att använda samma nummer igen!
Karta - New York
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top