Grand Central Terminal

New Yorks vackra tågstation

 

Grand Central Terminal - världens största tågstation

Inte bara en vacker tågstation!
Main Concourse ligger på den övre plattformsnivån i Grand Central och i lokalen finner ni den kända mötesplatsen vid informationsdisken mitt i salen. På toppen av disken sitter klockan med fyra urtavlor.

Tågstationen är inte bara en tågstation med perronger och spår utan här hittar du även kända restauranger, affärer och en matmarknad på bottenplan "Grand Central Market".

Grand Central Terminal i New York

Ett besök till New Yorks vackra tågstation från 1913 är ett måste under ert besök. Sätt er vid en restaurang och titta på allt folk som rör sig i terminalen.

Historia
Grand Central Stations officiella öppnande hölls den 2 februari 1913. Det sägs ha kommit över 150.000 besökare denna dag. Tidigare på samma plats låg den första Grand Central Terminal som byggdes 1871 av sjöfartsmagnet Cornelius Vanderbilt.

1913 ersatte Cornelius Vanderbilt sin järnvägstation från 1871 med denna enorma "stad inom staden" av betong, stål och kalksten. Det var under samma tid som tågen gick över från ånga till att använda elektricitet. Byggnaden har ett vackert valv tak och flera imponerande ramper som är designade för att erbjuda gångarna en bra anslutning från gatan till alla tåg. Byggnaden består även av ett imponerande stort runt fönster som släpper in ljuset i den stora hallen där man köper biljetter etc.

Välkänd byggnad
Stationen blev också en välkänd amerikansk byggnad då den spelade en stor roll i att välkomna anländande Hollywoodstjärnor och för transporter av trupper och förnödenheter under andra världskriget. Under 1970-talets slut användes inte tågtrafiken i samma utsträckning. Stationen gick mot ett ovisst öde men som tur var hölls den vid liv genom ett domstolsbeslut. 1978 föklarades stationen som ett historisk minnesmärke. 1998 genomgick stationen en stor renovering.

Idag är den stora hallen vida känd och invånarna sägs ofta bestämma möte under den stora klocka som finns i mitten av hallen på informationsdisken.

Grand Central Terminal New York

Whispering Gallery
Det finns några Whispering Gallery i New York. Grand Central Station är en av de. Det behövs två personer för att utföra testet. På botenvåningen utanför restaurangen Oyster Bar ställer ni er i varsitt hörn av valvet. Ni vänder er nära väggen och viskar något till den andra personen. Det som personen viskar blir jättehögt för den andra personen! Ni måste testa det. De välvda taken på Grand Central är ett verk av Rafael Guastavino i Moreno. Man kan undra om han viste vad han hade byggt.

Julmarknad
Under julen (nov-december) hålls den årliga julmarknaden i Vanderbilt Hall, inne i Grand Central Terminal. The Grand Central Holiday Fair. Här hittar du det mesta som hör julen till. Julgodis, pynt, prydnadsaker, leksaker m.m.

Området utanför Grand Central Terminal
Utanför Grand Central Terminal spruder det av liv som resten av New York. Du har sevärdheter som Chrysler Building och New York Public Library i närheten, shopping, caféer, restauranger och barer/klubbar längst med Lexington Ave. Varför inte gå och ta en drink på någon av alla de barer som finns och spela lite biljard, pil, poker eller flipper. Avsluta gärna kvällen i tak-baren på Shelburne Murray Hill Hotel (303 Lexington Avenue and East 37 St.), där du får en fantastisk utsikt ut över ett upplyst New York. Du ser både Chrysler Building och Empire State Building.

Grand Central Terminal i film!
I vilka filmen kan ni se Grand Central Terminal, North by Northwest, The Avengers, Person of Interest, Hawkeye, Friends with Benefits, I Am Legend, Superman, Men in Black II, The Cotton Club och flera andra.

Grand Central Terminal
Adress: 89 E 42nd St, New York

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

Grand Central Terminal i New York

Terminalen har bytt namn ett par gånger

Grand Central Terminal hette tidigare "Grand Central Station" och ännu tidigare "Grand Central Depot". "Grand Central Station" hette den tidigare tågstationen som låg på samma plats som dagens byggnad. Stationsbyggnaden stod klar 1907.

Vilka andra sevärdheter finns i området

Grand Central Terminal ligger på 89 E. 42nd Street i Midtown Manhattan, vid sidan av Chrysler Building och på den andra sidan New York Public Library. Ni hittar också skyskrapan One Vanderbilt där man kan besöka Summit Observation Deck.

Karta - Grand Central Terminal
Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top