Jul i New York 2023

I´m dreaming of a white Christmas

Här hittar du jul events i New York!

New York är redan fantastiskt och julen gör det ännu mer magiskt och härligt. Julgranar, julprydnader, julkörer, jultomtar, blinkande ljus, julshower, godisstånd, rostade kastanjer, skridskoåkning. Den välkända julmusiken i vart enda varuhus och lite överallt i stan, "I´m dreaming of a white Christmas", "Jinge Bells" etc.

New York är redan spektakulärt men under juletid blir staden ännu mer mysig, glittrig, fantastisk, vacker och fräck! Julen är den årstid då staden erbjuder mer utöver det vanliga, mer shopping, mer aktiviteter, mer shower och ja helt enkelt mer av allt. Det finns mycket att se och göra i New York under juletid! Varför inte åka skridskor i Central Park eller vid Rockefeller Center, åka droska, fönstershoppa är ett måste. Kanske vid Macys, Lord & Taylor, Bloomingdales eller Saks.

Kanske titta på någon av de berömda julgranarna, den mest berömda är den vid Rockefeller Center, med det finns även stora julgranar vid City Hall och Lincoln Center m.m. Varför inte gå på den berömda julshowen på Radio City Music Hall - "The Rockettes - Christmas Spectacular". Besöka en kyrka och lyssna på julmusik och gospel eller kanske hälsa på i "The Scandinavia House" som också erbjuder en del aktiviteter vid jul. Tänker ni gå ut och äta - sikta in er på julafton istället för juldagen. På juldagen firar många new yorkbor julen med att äta ute på restaurang. Boka gärna er julaktivitet i förväg.

Nedan hittar ni ett urval av julmys i New York. Alla datum för 2023 uppdateras efter hand.

Sidan innehåller affiliatelänkar från olika samarbetspartners.
Macys Thanksgiviing Day Parade New York

Macy´s Thanksgiving Day Parade

96th Celebration - 23 nov 2023

Manhattan | Torsdagen den 23 nov, 2023, kl 09.00 - 12:00
Startskottet - När börjar julen egentligen? Många säger att själva startskottet är "Macy's Thanksgiving Day Parade", fjärde torsdagen i november varje år. Paraden startar på 77st Street och Central Park West, fortsätter ner till Columbus Circle längst Central Park West, sedan en bit längst Central Park South och sedan nerför 6th Avenue och passerar över 42nd street och vidare ner till 34th street och därifrån västerut to Herald Square fram till Macy´s (151 West 34th Street). Den bästa platsen för att få bra vy - är området mellan 61st and 72nd Streets på Central Park West. Paraden slutar vid Macy's Herald Square. Det är en enorm parad denna Thanksgiving Day.

I år har vi kommit till det 97:e året för paraden. Paraden har existerat sedan 1924. Under II Världskriget mellan åren 1942-1944 hade man ingen parad. Både helium och gummit behövdes till annat vid denna tiden. Du kommer att få se enorma ballonger, marcherande band som spelar musik, hundratals clowner m.m. På gatorna kommer flera miljoner människor att samlas för att se den berömda paraden. Var på plats tidigt... för det kommer bli trångt :-).

Kuriosa: Paraden startades av andra generationens immigranter. De ville hylla Thanksgiving och sitt nya hemland, Amerika. De ville fira det på liknade sätt som de brukade fira sina festivaler i Europa. Foto: Viator

Mer om Macy´s Thanksgiving Day Parade

Christmas Tree Rockefeller Center New York

Julgranen på Rockefeller Center

Julgranen tänds 29 nov 2023

Rockefeller Center | Lyses upp onsdagen den 29 nov 2023 - början av det nya året 2024.
Varje år ger sig chefen för Rockefeller Center ut på vägarna för att leta upp årets gran. Under vintern åker han flygplan över hela landet. Julgranen är oftast en Norsk Gran och den finns planterad i bl a USA och även i Kanada. Det är en gran som blir väldigt hög. Efter det att granen är fälld anländer den till New York city på natten med poliseskort. Under kvällen för ljuscermonin uppträder oftast också stora kända artister. Ceremonin TV-sänds också med miljoner tittare.

Kuriosa: Den första granen kunde beskådas 1931. 1933 startade cermonin med att tända granen. 1939 började man traditionen med julsånger vid granen. Under II Världskriget (1942-1944) hölls granen släkt. Granen tändes i TV för första gången 1951. 1969 placerades 12 änglar i the Channel Gardens som sedan dess är en jultradition vid Rockefeller Center.

Adress: 30 Rockefeller Plaza (West 48th & West 51st Streets and 5th and 6th Avenues) Foto: Rockefeller Center.com

Mer om julgranen på Rockefeller Center

The Christmas Show The Rockettes New York

The Christmas Spectacular

Med the Rockettes - startar 17 nov 2023

Radio City Music Hall | 17 nov, 2023 - 1 jan, 2024
Missa inte den fantastiska julshowen med The Rockettes - du kommer inte ångra dig. Har man inte sett dom är det nästan ett måste om man besöker New York under julen. En riktigt amerikansk jul som du sett på TV fast nu är det live-show. Denna dansgrupp med idag 36 tjejer, dansar i olika formationer och deras rörelser sker exakt samtidigt, de ser endast ut som en enda rörelse! Rockettes har funnits sedan 1925 när den första gruppen uppträdde i St. Louis. 1932 uppträdde de när Radio City Music Hall premiäröppnades.

Ice rink at Rockefeller Center New York

Isrinken vid Rockefeller Center

Åk skridskor vid den stora julgranen på Rockefeller Center

Rockefeller Center | 21 oktober 2023 - fram till runt april året 2024
Isrinken vid Rockefeller Center öppnades för första gången på juldagen 1936. Rinken besöks av ca en kvarts miljon personer varje år. Skridskorinken är ungefär 37 meter lång och 18 meter bred och man kan åka upp till 150 personer vid samma tillfälle. Du betalar för hyra av skridskor och för att åka.

Adress: Rockefeller Plaza between 49th and 50th Street. Foto: therinkatrockcenter.com

Mer om isrinken på Rockefeller Center

Köp biljett till busstur i New York under julen

Bussrundtur med Julljus och filmplatser

Busstur i julens New York

New York | 25 nov 2023 - 3 jan, 2024
Ta en busstur i Manhattans gnistrande julljus. Ni åker förbi den berömda julgranen vid Rockefeller Center, där Macaulay Culkin återförenades med sin mamma i "Ensam Hemma 2". Bussen passerar skyltfönstren på Bloomingdale's, Lord and Taylor och samma Macy's som var med i "Det hände i New York. Bussen tar också en tur i Central Park.

Jultur i Dyker Heights New York

Julljusdekorationer i Dyker Heights

Jultur i Brooklyn

Dyker Heights, Brooklyn | 1 dec 2023 - 1 jan 2024
Missa inte en av New Yorks kändaste kvarter i Brooklyn, Dyker Heights. Varje år tävlar de boende om att ha de bästa, största juldekorationer. Ni kommer att se leksaker, uppblåsbara tomtar, ljusljus, renar - helt otroligt. Vissa betalar speciella firmor för att dekorera sina hus för mycket pengar. Eventet började i mitten på 1980-talet. Allt börjar runt Thanksgiving.

Bryant Park skridskor New York

Åka skridskor på dammen i Bryant Park

Öppnar i slutet av oktober

Bryant Park | öppnar 27 okt 2023 och fram till början av mars 2024
Ta med dig dina vänner och åk lite skridskor i Bryant Park (Winter Village). Det är en mysig plats på vintern. Detta är New Yorks enda gratisanläggning där du kan åka skridskor. Har du inga skridskor kan du hyra. Runt omkring i Bryant Parks alléer finns det såkallade "Holiday Shops" små kiosker där ni kan handla julklappar.

Adress: mellan 40th and 42nd Streets och 5th and 6th Avenues. Det är en kort promenad från Grand Central Station och Times Square. Foto: bryantpark.org

Mer om Bryant Park

Macy Santaland New York

Santaland i Macy´s Varuhus

Burkar öppna dagen efter Thanksgiving
På våning 8 på Macy´s Herald Square, finner ni Macy´s Santaland. Det är en magisk värld för barnen. Varje år tar jultomten här emot önskningar från alla barn. Här kan ni även se deras berömda rörliga leksaker och självklart träffa tomten! Över 300.000 personer besöker Santaland varje år. Tomten anländer till Macy´s under Thanksgiving Parade och stannar till julafton. Det har han gjort sedan 1924. Men tomten har besökt Macy´s nästan varje jul sedan 1861. Missa inte att gå till Macy´s och titta på deras julskyltning som öppnas upp under Thanksgivingveckan. Varje år har de olika tema för sin utställning. Gå runt och mys och titta på de vackra fönstren medans ni lyssnar på julmusiken.

Adress: Macy's Herald Square, 34th Street. Broadway & 7th Avenue, Herald Square

Mer om Macy´s Santaland

Saks ljusshow i New York

Saks Varuhus Ljusshow / Saks Lights Up Fifth Avenue

Trevlig show med musik på varuhuset Saks fasad

Varuhuset Saks | slutet nov 2023 - början jan 2024
En sprakande show visas på utsidan på väggen på Saks varuhus tillsammans med välkänd julmusik. Tyvärr vet vi inte exakta tider men om ni ändå besöker julgranen vid Rockefeller Center missa då inte att gå förbi Saks. Det ligger precis brevid, ni kan inte missa det. Vänta en stund och se vad som händer. Ni hör tydligt när det börjar.

Adress: Saks flagship store, 611 5th Avenue (intill Rockefeller Center)

Mer om Saks varuhus

Ginger Bread Lane New York

GingerBread Lane 2022

En pepparkaksby att beskåda

Long Island Children's Museum | 26 nov 2022 - 16 jan 2023 (avvaktat tider för 2023)
Besökare kan beundra hemlagade pepparkakshus gjorda helt av ätliga pepparkakor, kunglig glasyr och godis. Husen är ritade, bakade, byggda och dekorerade av en kock. Det sägs vara nästan 700 pepparkakshus att kika på. Och det sägs också att när utställningen är slut för året får man gärna ta hem ett av pepparkakshusen. Foto: NYSCI

Adress: 11 Davis Ave. Garden City, Long Island, New York

Mer om Gingerbread Lane på NYSCI

Harry Potter på Broadway

Harry Potter and the Cursed Child

Till 14 jan 2024

Lion King musikal

The Lion King

Till 4 feb 2024

Phantom of the Opera musikal New York

Phantom of the Opera

Till 22 jan 2023

Wollman Rink i Central Park

Åk skridskor i Central Park

På kända Wollman Rink

Wollman Rink NYC | 30 okt 2023 - 12 Mars 2024
Hur coolt som helst att åka skridskor på den stora isbanan Wollman Rink i Central Park. Känd från många biofilmer. Här finns också ett cafe för att köpa nått varmt att dricka och gott att äta. Wollman Ring öppnade för första gången 1949 och döptes efter Kate Wollman som donerade pengar för dess byggnation.

Adress: 830 5th Avenue, Central Park

Mer om the Wollman Rink

Time Warner Center julbelysning

Holiday Under the Stars

Juldekorationer i The Shops at Columbus Circle

Columbus Circle | Mitten nov - början jan
Fantastiskt fina juldekorationer som hänger i taket i the Great Room inne i The Shops at Columbus Circle. Dekorationerna är stora och upplysta i vackra färger och koregraferade till julmusik.

Adress: 10 Columbus Circle at 59th Street

Mer om Holiday Under the Stars

The Origami Holiday Tree

The Origami Holiday Tree

Den årliga julgranen

American Museum of Natural History | 21 nov 2022
En tradition på American Museum of Natural History är den årliga julgranen fylld med vikta papersfigurer den sk. Origami Holiday Tree. Ett arbete som påbörjas redan i juli månad varje år.

Adress: Central Park West at 79th Street

Mer om the Origami Holiday Tree

Boka biljetter till Gospel i Harlem

Harlem Gospel Holiday Celebration

Upplev gospel i New York

Harlem | 23 - 24 dec 2023
Om du aldrig har varit på en autentisk gospelkonsert, missa inte denna spelning. Tillbringa en minnesvärd julafton eller på juldagen med en 1-timmes morgonkonsert i Harlem. Du kommer att uppleva helt fantastisk och upplyftande gospelsång. Konserten spelas i Mt. Olivet Baptist Church.

Boka Julkryssning i New Yorks hamn

Julkryssning

New York Holiday Cruise

New York City | 15 nov 2023 - 17 jan 2024
Kryssa och segla förbi kända sevärdheter på Lower Manhattan som Frihetsgudinnan, Ellis Island, Battery Park, South Street Seaport etc. Koppla av på båten och njut. Ni bjuds på dryck som ingår i priset. Ni kan också köpa cocktails och varm dryck ombord.

Hamilton musikal i New York

Hamilton

5 nov 2023 - 13 jan 2024

Aladdin musikal New York

Aladdin

Till 16 juni 2024

Mj The Musical New York

MJ The Musical

Till 20 jan 2024

Svenska Kyrkan i New York

Jul hos Svenska Kyrkan

Blandade event

Svenska Kyrkan | se nedan för 2022

Några tider för 2022
Advent: Varje söndag i advent hålls gudtjänst kl.
Julafton: Kl 11: samling kring julkubban med gudtjänst och servering av lite julgott. Kl. 15: Kalle och hans vänner och Karl Bertil Jonssons julafton visas. visas. Kl 17: Julbön.
Juldagen: Kl. 7: Julotta med kyrkkaffe

Adress: 5 East 48th Street

Mer om Jul hos Svenska Kyrkan

Köp Go City New York Explorer Pass

GO CITY NEW YORK EXPLORER PASS

Spara upp till 40% på entrépriser!

Det bästa rabattkortet för dig som vill uppleva flera av New Yorks kända sevärdheter. Du betalar ett fast pris för kortet som då gäller för ett visst antal sevärdheter. Välj mellan 2, 3, 4, 5, 6, 7 eller 10 sevärdheter. Alla entrépriser är inkluderat i priset för de antal sevärdheter du köpt.

Mer info om Go City New York Explorer Pass

Fria inträden och sightseeing:

Empire State Building

One World Observatory

Frihetsgudinnan

The Edge

Top of the Rock

Båt- och Bussturer m.m

Black Friday New York

Julen är också shoppingens tid!

Black Friday - Fredagen den 25 nov 2023
Dagen efter Thanksgiving kallas "Black Friday", denna dag är historiskt sett en av de största shoppingdagarna på året. Många anser att detta är den officiella starten på julen. De flesta butiker och affärer börjar denna dag med många specialerbjudanden och reor. Den största rean är såklart efter julafton, precis som i Sverige. 50%-70% rea är inte ovanligt. Så passa på att shoppa loss om du besöker New York under Black Friday. Ett tips är att ta med en extra väska (tom) som du fyller med prisvärda fynd.

Boka julbaletten The Nutckracker

The Nutcracker

Julbalett i New York

David H. Koch Theater i Lincoln Center | 25 nov - 31 dec 2022
En av världens mest kända baletter är Nötknäpparen. Se den under ditt julbesök i New York.

Boka julmarknadstur i New York

Holiday Lights and Markets Walking Tour

Jultur i New York

Columbus Circle | 2 - 23 dec 2023
Besök flera av New Yorks mest attraktiva traditionella julmarknader. Köp handgjorda varor, lokal konst, kläder, julsaker m.m. Mys med lite juldryck och se de fina julljusen och fönsterdekorationerna längs vägen.

Julmarknad i New York - Holiday Fair

I New York kallas det Holiday Fair. Besök gärna en julmarknad under ert besök i New York. Handla med er en julklapp hem till familjen.

Chelsea Market: (avvakta tider för 2023)
Kom till Chelsea Market under julen och möt konstnärer, artister och vintage samlare i Meatpacking District. Här kan du shoppa smycken, designartiklar, vintage kläder, konst och mycket mycket annat. Bara njut!.
Lördagar kl 10-16 och söndagar kl 11-16
Adress: 75 9th Avenue (Between 15th and 16 Streets)

The Holiday Shops at Bryant Park (Winter Village): 27 okt 2023 - början av mars 2024.
Här kan ni handla i de trevliga kioskerna i Bryant Park. Här finns något för alla - barn, vuxna och även husdjur. Finns även många som säljer ekologiska produkter som underkläder, hudprodukter, kläder m.m. Finns en karusell för barnen. Isrinken är också öppen. Utomhusmarknaden är i Manhattans Bryant Park, 40:e till 42:a gatan mellan 5th och 6th Avenues.
Adress: Bryant Park, 40th to 42nd Street between 5th and 6th Avenue

Union Square Holiday Market: 17 nov - 24 dec 2022
Här kan ni handla från över 100 olika köpmän. Här hittar du lädersaker, husgeråd, glas, väskor, handgjorda smycken, mössor, handskar och mycket mer. Ta dig en varm cappuccino och köp lite tysk godis kanske.
Adress: Union Square at 14th Street

Astoria Market (Queens) : 10 & 17 dec, 2023
Kom till Astoria Market där flertalet hantverkare fyller marknaden med handgjorda saker. Här kan ni handla vintage varor m.m. Marknaden håller till i Bohemian Hall & Beer Garden i Stora Salen. .
Adress: 29-19 24th Avenue Astoria, mellan 29th and 31st Streets,( Queens)

Columbus Circle Holiday Market: 28 nov - 22 dec 2023
Kom hit och handla handgjorda saker, smaka på fransk tryffel, köp julklappar till barnen. Njut av en varm måltid och bara mys. Columbus Circle Holiday Marknaden är internationellt känd som en av de mest eleganta och vackra platser för semester shopping. Marknaden ligger vid ingången till Central Park, på 59th Street och Central Park West. Här kan du köpa konst, smycken från lokala designers.
Adress: West 59th St. and Central Park West

Grand Central Terminal Holiday Market: 13 nov - 24 dec 2023 (stängd Thanksgiving)
Mys inomhus och gå till den underbara julmarknaden inne i Grand Central Terminal i Vanderbilt Hall. Här kan du handla mysiga saker som hör julen till och självklart en massa annat.
Adress: 42nd St and Park Aveny.

Köp biljett till Holiday Lights Tour i New York

Big Bus busstur + Empire State Building

Christmas cosy in New York

New York | Året om
Följ med på en tur på Hop on/Hop off bussen genom stan. Ni åker både Uptown, Midtown och en bit Downtown. Inte fel att se en hel del av Manhattan via en buss. Därefter ver ni vart ni själva skall ta er tillbaka till. I biljetten ingår även entré till Empire State Building!

Kryssning i New York

Kryssning

Se New York från vattnet

New Yorks hamn | Året om
Gå ombord på en båttur runt i New Yorks hamn. Under ca 1 timma färdas ni ut i hamnen och självklart Frihetsgudinnan för fantastiska bilder, vänder ni er om ser ni New York skyline som blir ett riktigt "kodak moment", båten tar er även under Brooklyn Bridge - mäktigt.

Boka brunch i New York

Matkryssning i New York

Brunch, lunch eller middag inkl. båttur

New Yorks hamn | Året om
Boka en tur på 2 eller 3 timmar ombord båten Bateaux New York och avnjut en härlig brunch, lunch eller middag. Till brunch bagels, frukt, frukostbakelser, äggröra, lax, kyckling och mycket annat gott. Ni passerar flera kända sevärdheter under er båttur.

Boka en hästdroska i Central Park under julen

Horse Carriage Ride

Åk droska i ett julpyntat New York

Central Park | 18 okt 2023 - 31 jan 2024
Åk med häst och vagn i Central Park, 5th Avenue och Rockefeller Center. Värm er tillsammans under en filt och låt er tas med på en mysig tur. Det kommer bli ett minne för livet. Och ni kommer känna er lite som ni är med i en film.

Boka hotell i New York

Sök hotell i kartan nedan: Välj datum och antal personer. Klicka ej på sökknappen - priser uppdateras automatiskt i kartan när du valt datum. Hotell presenteras i samarbete med Booking.com

Booking.com
Populära julaktiviteter i New York
18 okt 2023 - 31 jan 2024
Central Park New York
Köp biljett
2 - 23 dec 2023
Columbus Circle New York
Köp biljett
25 nov - 31 dec 2022
David H. Koch Theater i Lincoln Center New York
Köp biljett
1 - 30 dec 2023
Dyker Heights, Brooklyn New York
Köp biljett
18 nov 2023 - 2 jan 2024
Radio City Music Hall New York
Köp biljett
23 - 24 dec 2023
Mt. Olivet Baptist Church, Harlem New York
Köp biljett

Nyår i New York

New York är väldigt känt för sitt Nyårsfirande på Times Square. Festligheterna sänds i TV och om man skall vara på plats måste man bege sig till Times Square i god tid på Nyårsafton. Här hittar du information om Nyår i New York.

Frihetsgudinnan
Flyg helikopter över New York
One World Observatory
Empire State Building
Top